Home » Ciasto porzeczkowe z bezą

Ciasto porzeczkowe z bezą

by Elżbieta

Ciasto porzeczkowe z bezą

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

KRUCHE CIASTO

2 szklanki mąki
3 żółtka
200 g masła
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

OWOCE

1,5 szklanki czerwonych porzeczek

BEZA

3 białka
2/3 szklanki cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Instructions

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie rozwałkować ciasto, ułożyć w natluszczonej tortownicy formując rant z ciasta o wysokości 2 cm. i podpiec 12 minut.

Białka ubić z odrobiną soli i cukrem pudrem na sztywną pianę następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Na ciasto wyłożyć porzeczki i na wierzch pianę z białek.

Wstawić do pieczenia na 40-45 minut w temperaturze 160 stopni.

Smaczego!

Loading

You may also like