Ciasto porzeczkowe z bezą
Ingredients
KRUCHE CIASTO
2 szklanki mąki
3 żółtka
200 g masła
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
OWOCE
1,5 szklanki czerwonych porzeczek
BEZA
3 białka
2/3 szklanki cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Instructions
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie rozwałkować ciasto, ułożyć w natluszczonej tortownicy formując rant z ciasta o wysokości 2 cm. i podpiec 12 minut.
Białka ubić z odrobiną soli i cukrem pudrem na sztywną pianę następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Na ciasto wyłożyć porzeczki i na wierzch pianę z białek.
Wstawić do pieczenia na 40-45 minut w temperaturze 160 stopni.