Rolada z indyka z żurawiną, to wykwintne danie na specjalne okazje.
Ingredients
- 1 kg mięsa z udźca indyka
- 350 g piersi indyka
- 1½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki czosnku suszonego
- ½ łyżeczki lubczyku
- 2 zmielone ziela angielskie
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki świeżej żurawiny
Instructions
Wymieszaać z olejem wszystkie przyprawy, natrzeć mięso indyka i wstawić na noc do lodówki. Przykryć lub umieścić w rękawie do pieczenia.
N drugi dzień mięsoz udżca indyka lekko rozbić tłuczkiem posypać żurawiną położyć mięso z piersibi ciasno zrolować. Następnie związać nicią wędliniarską lub włożyć do siatki wędliniarskiej.
Tak przygotowaną roladę umieścić w rękawie do pieczenia, a następnie w żaroodpornej formie.
Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni.
Na 8-10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 250 stopni.
Woreczek z mięsem przeciąć i odsunąć aby nie przykrywał mięsa.
Gdy mięso się ładnie przyrumieni wyjąć formę z pieca i pozwolić aby mięso w niej ostygło.
Podawać na ciepło z ziemniakami i surówką lub na zimno.