Home » Ciasto z truskawkami i kremem

Ciasto z truskawkami i kremem

by Elżbieta

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym. Szybkie i bardzo smaczne ciasto. Łatwy przepis, polecam.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

KRUCHE CIASTO

- półtorej szklanki mąki
- pół szklanki mąki krupczatki
- 200 g masła
- pół szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 budyń truskawkowy 40 g
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli

KREM

- 1 budyń śmietankowy 64 g
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- 150 g maskarpone
- szczypta soli

OWOCE

- 500 g truskawek ( dobrze aby owoce były jednakowej wielkości)

Instructions

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć i schować do lodówkina około 30 minut.

Podzielić ciasto na dwie części. Jedną rozwałkować i umieścić w tortownicy, natomiast drugą część ciasta pokruszyć lub zetrzeć na tarce do drugiej blaszki. Blaszki z ciastem wstawić do pieczenia na 25-30 minut.

W tym czasie ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego budyniu dać masło i wymieszać. Budyń przykryć i wystudzić.

Maskarpone zmiksować z cukrem na puszysty krem.
Dodawać partiami budyń miksując na wolnych obrotach.
Opcjonalnie można dodać 1-2 kropelki śmietankowego aromatu.

Upieczone gładko rozwalkowane ciasto posmarować cienko kremem, ułożyć pionowo truskawki, dociskając lekko do ciasta. Następnie nałożyć resztę kremu, po łyżce,uważając aby nie zdeformować ułożenia truskawek.

Teraz podłożyć drugą warstwę ciasta.

Wierzch udekorować pokrojonymi i całymi owocami.

Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smaczego!

Zobacz też Ciasto z truskawkami

Zobacz piękny Tort truskawkowy na zimno

Loading

You may also like

Zostaw komentarz