Jajka faszerowane pastą z groszku są bardzo smaczne. Ładnie prezentują się na świątecznym stole. Taka pasta znakomita będzie również do chleba.
Ingredients
- kilka jajek na twardo
*
PASTA Z GROSZKU
- 1 puszka groszku konserwowego lub szklanka świeżego groszku ugotowanego
- 4 łyżki majonezu
- pół niedużej cebuli
- świeży koperek
- sól, pieprz
Instructions
Świeży groszek ugotować w lekko posolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodać szczyptę kwasku cytrynowego.
Wystudzony świeży lub konserwowy groszek zmmiksować z majonezem i żółtkami jajek.
Dodać sól, pieprz i trochę posiekanego koperku, można dosać też trochę natki pietruszki, wymieszać.
Cebulę pokroić w drobniutką kostkę, posolić i po chwili wymieszać z pastą.
Jajka napełnić przygotowanym farszem.
Ozdobić gałązkami koperku.
Notes
Do pasty groszkowej można dodać łyżeczkę chrzanu, będzie wtedy bardziej pikantna.