Ciasto z owocami
Ciasto owocowe, ucierane z bananem oraz owocami sezonowymi.
Mogą to być truskawki i rabarbar, porzeczki, wiśnie albo śliwki.
Samo ciasto jest z dodatkiem bananów, które nadają mu słodyczy. Natomiast owoce sezonowe np. porzeczki dajemy na wierzch ciasta.
Dodatkowo można dać kruszonkę lub bezę na wierzch.
Ingredients
CIASTO
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 1 łyżka miodu
- 1,5-2 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
DODATKOWO
- 1-1,5 szklanki owoców sezonowych
Instructions
Masło zmiksuj z bananami i miodem na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.
Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksuj na wolnych obrotach.
Teraz ubij białka z dwiema szczyptami soli.
Pianę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem.
Na wierzchu poukładaj równomiernie owoce.
Jeśli używasz śliwek ułóż je skórką do ciasta.
Ciasto należy piec 50 minut w średniej temperaturze.
Notes
1 komentarz
Jeśli masz jakieś pytania dotyczące pieczenia ciast, napisz.