Home » Jajka wielkanocne

Jajka wielkanocne

by Elżbieta

Kolorowe niczym pisanki jajka wielkanocne, proste w przygotowaniu będą ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Zapisz koniecznie ten przepis.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 150 g szynki
- 2 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- ½ szklanki groszku konserwowego
- 1/3 szklanki kukurydzy
- 1-2 korniszony
- 4 pomidory suszone
- kilka zielonych oliwek
- natka pietruszki

BULION
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- ½ łyżeczki suszonej cebuli

DODATKOWO
- kilka wydmuszek z jajek

Instructions

Warzywa ugotować w łupinach, marchew i pietruszkę odzielnie.

Gorący bulin wymieszać z żelatyną i suszoną cebulą. Można dać dla aromatu gałązkę pietruszki albo lubczyku.
Bulion wystudzić i wyjąć pietruszkę.

Wszystkie warzywa i szynkę pokroić w kostkę, oliwki w plasterki.
Z gałązek natki pietruszki poobrywać listki.

Napełniać wydmuszki jajek na przemian wszystkmi składnikami, po brzegach i na wierzchu umieścić listki pietruszki.
Następnie do napełnionych wydmuszek wlać przez lejek bulion.

Tak przygotowane jajka ustawić w kieliszkach do wystudzenia.

Podawać w małych tależykach ozdobione zieleniną np. kiełkami rzeżuchy.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz