Kolorowe niczym pisanki jajka wielkanocne, proste w przygotowaniu będą ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Zapisz koniecznie ten przepis.
Ingredients
- 150 g szynki
- 2 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- ½ szklanki groszku konserwowego
- 1/3 szklanki kukurydzy
- 1-2 korniszony
- 4 pomidory suszone
- kilka zielonych oliwek
- natka pietruszki
BULION
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- ½ łyżeczki suszonej cebuli
DODATKOWO
- kilka wydmuszek z jajek
Instructions
Warzywa ugotować w łupinach, marchew i pietruszkę odzielnie.
Gorący bulin wymieszać z żelatyną i suszoną cebulą. Można dać dla aromatu gałązkę pietruszki albo lubczyku.
Bulion wystudzić i wyjąć pietruszkę.
Wszystkie warzywa i szynkę pokroić w kostkę, oliwki w plasterki.
Z gałązek natki pietruszki poobrywać listki.
Napełniać wydmuszki jajek na przemian wszystkmi składnikami, po brzegach i na wierzchu umieścić listki pietruszki.
Następnie do napełnionych wydmuszek wlać przez lejek bulion.
Tak przygotowane jajka ustawić w kieliszkach do wystudzenia.
Podawać w małych tależykach ozdobione zieleniną np. kiełkami rzeżuchy.