Krem z boczniaków i pieczarek oraz warzyw, podany z grilowanymi pieczarkami.
Ingredients
- 400 g boczniaków
- 3 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por
- 1 szt seler naciowy
- cebula dymka
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki oleju lnianego
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- liście pietruszki
- liście selera
- sól, pieprz
Instructions
Pokrojoną cebulę dymkę i por, dać na patelnię, posolić dodać łyżeczkę oliwy i łyżkę śmietany, dusić kilka minut.
Dodać pokrojone boczniaki i resztę śmietany i dusić pod przykryciem kilka minut, mieszając co jakiś czas.
Do boczniaków wlać 1,5 l wody lub połowę wody i połowę bulionu wołowego. Dodać pokrojone warzywa, liście selera 1-2 pokrojone ząbki czosnku i gotować do miękkości.
*
Pieczarki pokroić w plasterki wymieszać z łyżeczką oliwy i dwiema szczyptami soli i zgrilować krótko lub upiec na patelni około 2-3 minuty.
Ugotowane boczniaki z warzywami zmiksować, doprawić pieprzem.
*
Zupę nałożyć na talerze, na każdą porcję dać grilowane pieczarki, posypać natką pietruszki i polć łyżeczką oleju lnianego.