Paluszki z kminkiem są smaczną przekąską oraz znakomitym dodatkiem do czerwonego barszczu. Doskonałe jako przekąska.
Ingredients
- 300 g mąki białej
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 150 g ekologicnego smalcu lub oliwy
- 1-2 jajka
- pół szklanki wody lub serwatki
- 35 g świeżych drożdży ( opcjonalnie )
- 2-3 łyżku kminku ( całe ziarna )
- pół łyżeczki soli grubej do posypania
- pół łyżeczki soli do ciasta
Instructions
Z podanych składników zagnieść ciasto, zostawiając łyżkę kminku do posypania paluszków. Jeśi używamy drożdży ciasto należy wyrabiać nieco dłużej.
*
Zagniecione ciasto z dodatkiem drożdży odłożyć na 30 minut.
*
Natomiast ciasto pół kruche bez drożdży można trzymać w lodówce 1-2 dni.
*
Ciasto rozwałkować na 7-8 mm następnie pokroić radełkiem lub nożem na 1-cm paski, długości 10-12 cm.
*
Drożdżowe paluszki zostawić na około 20 min. żeby wyrosły.
Paluszki ułożyć w natłuszczonej blaszce,następnie posmarować paluszki jajkiem, mlekiem albo tłuszczem i posypać kminkiem i solą.
*
Piec 30 min. aż będą rumiane.
Notes
Takie paluszki są doskonałym dodatkiem do czystego barszczu, a także poprostu jako przekąska.
*
Można je wykonać w wersji wegańskiej z pominięciem jajek, w zamian można dodać łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.
*
Paluszki można zrobić w trzech wersjach smakowych, z kminkiem, z sezamem i z solą.
*
Ciasto podzielić na trzy części do jednej dodać kminek, do drugiej sezam. Do paluszków z solą można dodać pół łyżeczki czerwonej papryki lub łyżeczkę suszonego koperku.