Wigilijna zupa grzybowa, aromatyczna i niezwykle smaczna z dużą ilością grzybów, zarówno suszonych jak i świeżych, podgrzybków lub prawdziwków. Dla wykwintności i najlepszego smaku do zupy użyte zostały same kapelusze grzybów.
Ingredients
- 30 g grzybów suszonych
- 400 g mrożonych borowików (same kapelusze)
- 150 g malutkich tortelini - opcjonalnie
- 1 cebula
- kawałek pora
- 50 g selera
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1-2 łyżki śmietany
- 2 łyżki natki pietruszki
- pieprz naturalny
- sól
Instructions
Kapelusze borowików pokroić w dość duże kawałki, wrzucić do posolonej ciepłej wody i gotować. Suszone grzyby i seler gotować oddzielnie, do zupy dać tylko wywar z nich.
Cebulę przekroić na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki, pora pokroić w półplasterki. Cebulę i pora posolić i upiec.
Gdy borowiki będą już prawie ugotowane dodać tortelini i wywar z suszonych grzybów oraz upieczoną cebulę i pora, nieco posolić i gotować aż wszystkie składniki będą miękkie.
Do ugotowanej zupy dać zmiażdżony z odrobiną soli ząbek czosnku i łyżkę posiekanej natki pietruszki, wymieszać zupę.
Podawać posypaną natką pietruszki i okraszoną niecałą łyżeczką oleju lnianego.
Notes
Przy innej okazji zupę można okrasić łyżeczką masła, smalcu gęsiego i/lub śmietany, jednak wigilijną zupę proponuję okrasić olejem lnianym.
Olej lniany powinien być świeży, nie dłóżej niż miesiąc od daty wytłoczenia. Taki olej nie jest gorzki, ma łagodny smak podobny do smaku masła.
Zupę można ugotować również z całych grzbów, jednak z samych kapeluszy będzie bardziej wykwintna i smaczniejsza.
Trzonki grzybów możemy wykorzystać np. do farszu na pierogi.