Wegański sernik z tofu jedwabistego, na czekoladowym spodzie. Sernik jest puszysty i bardzo smaczny.
Ingredients
- 600 g jedwabistego tofu
- 100 ml. mleka roślinnego
- 100 ml. śmietanki kokosowej
- 1 tabliczka białej czekolady
- sok z dwóch pomarańczy
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 4 jajka
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
KRUCHE CIASTO KAKAOWE
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki białej mąki
- 100 g masła kakaowego ( może być zwykłe masło lub olej kokosowy )
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki mleka
- 1-2 łyżki miodu
- szczypta soli
Instructions
Z wymienionych składników szybko ugnieść gadkie ciasto i schłodzić.
Ciasto rozwałkować i podpiec 15 min. w natłuszczonej tortownicy.
*
Tofu zmiksować na puszystą masę, następnie dodawać po jednym żółtku, na przemian ze śmietanką kokosową i po łyżce miodu, cały czas ubijając do połączenia składników.
*
Teraz dodać mąkę, zmiksować i powoli na kilka razy wlewać mleko cały czas ubijając masę.
Na koniec dodać ubite ze szczyptą soli białka i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
*
Masę serową wyłożyć na popieczone kruche ciasto.
Piec 50 min. w temp. 170 stopni.
Sernika nie wyjmować od razu z pieca, tylko poczekać kilka minut, aż nieco ostygnie i dopiero wyjąć.
*
Upieczony sernik polać polewą czekoladową lub musem owocowym i udekorować owocami.