257
Kopytka z rosołem. Został rosół i trochę ziemniaków.? Z ziemniaków zrób kopytka i podaj z pysznym rosołem 🍲
![IMG_20230220_022601[982]](https://kulinarneabc.pl/wp-content/uploads/2023/02/IMG_20230220_022601982-585x585.png)
Ingredients
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany - opcjonalnie
- sól
Instructions
Zagnieść ciasto, zostawić na około 12 minut, po czym rozwałkować i pokroić na dowolnej wielkości kluski.
Gotować na wolnym ogniu w posolonym wrzątku.
Ugotowane przelać zimną wodąi pomaścić łyżką masła lub oleju.
Notes
Moja propozycja podania z rosołem.
*
Kopytka będą pyszne z czystym barszczem, lub czystą zupą grzybową.
*
Spróbuj z koniecznie kopytek z sosem grzybowym, wg. mnie w takim wydaniu są najpyszniejsze.
Niewiele ustępują im kopytka ze świeżym masłem i dodatkowo mogą być posypane koperkiem - przepyszne.
Smaczego!