Rolada ze schabu i boczku.
Soczysta, pachnąca czosnkiem i ziołami rolada, pieczona w garnku rzymskim lub innym naczyniu z pokrywą.
![IMG_20230112_014215[783]](https://kulinarneabc.pl/wp-content/uploads/2023/01/IMG_20230112_014215783-585x466.png)
Ingredients
- 1,2 kg cienkiego boczku
- 500 g schabu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka świeżej szałwi lub pół łyżeczki suszonej
- szczypta rozmarynu
- 1-2 kulki jałowca
- 2 łyżeczki soli
Instructions
Schab natrzeć połową mieszanki soli i ziół, oprócz jałowca.
Boczek natrzeć posiekanym i rozgniecionym z solą czosnkiem, następnie resztą soli ziołowej.
Schab owinąć szczelnie boczkiem i związać sznurkiem wędliniarskim.
Roladę włożyć do naczynia z pokrywą i zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.
Przed pieczeniem garnek rzymski należy namoczyć przez pół godziny, wlewając do niego szklankę zimnej wody.
Garnek rzymski z roladą i szklanką wody wkładamy do zimnego pieca, jeśli używamy innego naczynia możemy je wstawić od razu do gorącego pieca.
Roladę piec najlepiej w średniej temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę.
W garnku rzymskim wydłużamy czas pieczenia o 15-20 minut.