Home » Rolada ze schabu i boczku

Rolada ze schabu i boczku

by Elżbieta

Rolada ze schabu i boczku.

Soczysta, pachnąca czosnkiem i ziołami rolada, pieczona w garnku rzymskim lub innym naczyniu z pokrywą.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 2 voted )

Ingredients

- 1,2 kg cienkiego boczku
- 500 g schabu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka świeżej szałwi lub pół łyżeczki suszonej
- szczypta rozmarynu
- 1-2 kulki jałowca
- 2 łyżeczki soli

Instructions

Schab natrzeć połową mieszanki soli i ziół, oprócz jałowca.
Boczek natrzeć posiekanym i rozgniecionym z solą czosnkiem, następnie resztą soli ziołowej.

Schab owinąć szczelnie boczkiem i związać sznurkiem wędliniarskim.
Roladę włożyć do naczynia z pokrywą i zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.

Przed pieczeniem garnek rzymski należy namoczyć przez pół godziny, wlewając do niego szklankę zimnej wody.

Garnek rzymski z roladą i szklanką wody wkładamy do zimnego pieca, jeśli używamy innego naczynia możemy je wstawić od razu do gorącego pieca.

Roladę piec najlepiej w średniej temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę.
W garnku rzymskim wydłużamy czas pieczenia o 15-20 minut.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz