Home » Świąteczna szynka

Świąteczna szynka

by Elżbieta

Świąteczna szynka parzona poniżej temperatury wrzenia. Dzięki temu jest smaczniejsza i delikatniejsza.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 1,3 kg surowej szynki dobrej jakości
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- szczypta nasion gorczycy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- 2 ziarna jałowca
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta tymianku
- szczypta rozmarynu
- 2 łyżki soli wędzonej

GLAZURA
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka zmielonych nasion gorczycy
- 1,5 łyżki oliwy lub eko smalcu
- szczypta wędzonej soli

Instructions

Zagotować w garnu wodę z cebuą, czosnkiem przyprawami i solą, wystudzić, następnie włożyć szynkę, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Mięso być całe przykryte wodą, również podczas póżniejszego parzenia.
*
Wyjąć szynkę z zalewy. Zalewę zagotować, włożyć do niej szynkę i parzyć w temperaturze 80-90 stopni przez 1 do 1,5 godz.
*
Ugotowaną szynkę wyjąć, owinąć folią spożywczą i umieścić w naczyniu z lodowatą wodą.
*
Wystudzoną szynkę wyjąć, osuszyć, atrzeć glazurą i zapiekać 15 minut w temp, 190 stopni.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz