Szynka gotowana. Do gotowania szynki wybieramy garnek z pogrubionym dnem i raczej wąski, aby jak najmniejszej ilości wody użyć do zanużenia całej szynki. Woda podczas gotowania powinna tylko mrugać, a jeszcze. lepiej, aby gotować w temp. 90 stopni, wydłużając czas o 20-30 minut.
Ingredients
- 1,5 kg szynki dobrej jakości
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- pół łyżeczki majeranku
- szczypta tymianku
- pół listka laurowego - opcjonanlnie
- ziarno ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
= 1 łyżka dobrego smalcu lub oliwy
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- 1,5 łyżeczki soli
Instructions
Cebulę zetrzeć na tarce, dodać sól, przyprawy i oliwę lub płynny smalec, wymieszać i natrzeć mięso, owinąć w bezbarwną folię spożywczą lub umieścić w szczelnym naczyniu i odstawić na 2-3 godziny.
*
Po tym czasie zagotować wodę w garnku w którym ma się zagotować szynka i włożyć szynkę.
*
Utrzymywać temperaturę wody w garnku z szynką około 90 stopni przez 1 godzinę, ewentualnie 10-15 minut dłużej.
*
Miękką szynkę wyjąć i umieśćić w naczyniu z lodowatą wodą, po kilku chwilach włożyć do drugiego naczynia ze świerzą lodowatą wodą.
*
Szynkę przed włożeniem do zimnej wody warto natłuścić np. spryskując oliwą w sprayu, aby nie wchłaniała wody, ani nie traciła smaku i aromatu.
Notes
Wystudzoną szynkę można posmarować oliwą zmieszaną z papryką wędzoną i odrobiną kurkumy i zapiec 12-15 minut w temp. 190 stopni.
Szynka będzie mieć smakowitą rumianą i chrupiącą skórkę.