Home » Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

by Elżbieta

Sałatka jarzynowa to klasyk wśród sałatek. Sprawdzi się przy każdej okazji. Sałatka jarzynowa jest przez wszystkich chętnie jadana. Jako jedyna się nie znudzi, dzięki subtelnemu doborowi składników i smaków.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 4- 6 ziemniaków
- 3 marchewki
= 3 pietruszki
= kawałek pora
- 4 jajka
= 4 kiszone ogórki
= 1 cebula
- natka pietruszki
= pieprz ziołowy
- pieprz naturalny
= sól
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżki śmietany

Instructions

Ziemniaki, pietruszkę i marchew ugotować w łupinach, każde warzywa oddzielnie.
*
Jajka ugotować na twardo 7-8 minut.

Wystudzone i obrane warzywa, jajka, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pora przeciąć wzdłóż na pół, a następnie na ćwiartki i pokroić w ćwierć plasterki.
Cebulę i pora przed dodaniem do sałatki warto posolić.
*
Wszystkie składniki umieścić w misce dodać śmietanę i majonez, 1 płaską łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/4 łyżeczki lub według uznania pieprzu naturalnego i sól do smaku około 2/3 łyżeczki.
*
Sałatka zaraz po wymieszaniu powinna być dobrze słona, ponieważ warzywa gotowane bez soli i jaka przejmą słony smak.
Sałatkę po kilku godzinach w lodówce warto spróbować i ewentualnie jeszcze dosmaczyć.
*
Do sałatki dodać od razu albo tuż przed podaniem posiekaną natkę pietruszki.
*
Podawać w dekoracyjnym półmisku ozdobioną świeżymi listkami natki lub koperku.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz