Sałatka jarzynowa to klasyk wśród sałatek. Sprawdzi się przy każdej okazji. Sałatka jarzynowa jest przez wszystkich chętnie jadana. Jako jedyna się nie znudzi, dzięki subtelnemu doborowi składników i smaków.
Ingredients
- 4- 6 ziemniaków
- 3 marchewki
= 3 pietruszki
= kawałek pora
- 4 jajka
= 4 kiszone ogórki
= 1 cebula
- natka pietruszki
= pieprz ziołowy
- pieprz naturalny
= sól
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżki śmietany
Instructions
Ziemniaki, pietruszkę i marchew ugotować w łupinach, każde warzywa oddzielnie.
*
Jajka ugotować na twardo 7-8 minut.
Wystudzone i obrane warzywa, jajka, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pora przeciąć wzdłóż na pół, a następnie na ćwiartki i pokroić w ćwierć plasterki.
Cebulę i pora przed dodaniem do sałatki warto posolić.
*
Wszystkie składniki umieścić w misce dodać śmietanę i majonez, 1 płaską łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/4 łyżeczki lub według uznania pieprzu naturalnego i sól do smaku około 2/3 łyżeczki.
*
Sałatka zaraz po wymieszaniu powinna być dobrze słona, ponieważ warzywa gotowane bez soli i jaka przejmą słony smak.
Sałatkę po kilku godzinach w lodówce warto spróbować i ewentualnie jeszcze dosmaczyć.
*
Do sałatki dodać od razu albo tuż przed podaniem posiekaną natkę pietruszki.
*
Podawać w dekoracyjnym półmisku ozdobioną świeżymi listkami natki lub koperku.