Efektowna sałatka z kurczakiem i warzywami, wędliną, szparagami, mini kukurydzą, zieleniną i jajkiem.
Ingredients
- 250 g wędzonej piersi kurczaka
- kilka liści sałaty
- 150 g szparagów
- 2 parówki lub kabanosy
- marynowana mini kukurydza
- 4 łyżki czerwonej fasoli
- kilka rzodkiewek
- 1 zielona papryka
- 2 jajka
- kilka zielonych oliwek
- kilka czarnych oliwek
- 2 łyżki marynowanego czosnku
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 łyżka całych nasion kardamonu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka cząbru
- płatki chili
- sól, pieprz
Instructions
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłóż na pół.
Oliwę wymieszać z solą i ziołami.
Liście sałaty ułożyć na talerzu, posypać czerwoną fasolą, skropić łyżeczką oliwą.
Mięso kurczaka podzielić na pięć części i ułożyć promieniście w równych odstępach na liściach sałaty.
Pomiędzy kawałkami kurczaka poukładać szparagi i kukurydzę.
Na środku ułożyć przekrojone jajka i ścięty wierzchołek zielonej papryki.
Kabanosy pokroić na plasterki i poskładać dookoła sałatki, przy krawędzi talerza.
Sałatkę posypać całymi lub pokrojonymi oliwkami i nasionami kardamonu, polać łyżką oliwy.