Sałatka z ogórka, cukini i melona. Jest lekka, chrupiąca i orzeźwiająca. Stanowi doskonały dodatek do obiadu. Smaczna z dodatkiem ziemniakówblub pieczywa.
![IMG_20230124_023522[894]](https://kulinarneabc.pl/wp-content/uploads/2023/02/IMG_20230124_023522894-585x585.png)
Ingredients
- 2 ogórki
- 1 mała cukinia
- pół melona o jasnym kremowym kolorze miąższu
- pół szklanki jogurtu greckiego
- 2-3 łyżki śmietany
- pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej mięty
- sól, pieprz
Instructions
Cukinię i ogórki pokroić w półplasterki lub w kostkę. Melona podobnie.
Koperek pokroić, również 2-3 listki mięty, pozostałe zostawiając do dekoracji sałatki.
Wymieszać jogurt ze śmietaną, posiekanym koperkiem,listkami mięty, pieprzem i solą.
Do sosu jogurtowego dodać pokrojone warzywa, wymieszać.
Sałatkę przełożyć do półmiska i ozdobić listkami świeżej mięty.
Notes
Warzyw przed dodaniem do sałatki nie solić , dzięki temu pozostaną jędrne i chrupiące, a sałatka będzie lekkostrawna i bardziej orzeżwiająca.
2 komentarze
Super przepis.
Miło mi, że przepis się podoba