Surówka z kapusty i papryki czerwonej. Bardzo smaczna i chrupiącą sałatka do obiadu lub grilla. Możesz ją przygotować ze świeżej albo kiszonej kapusty. Do wersji z kiszoną kapustą nie dodaje się octu.
Ingredients
- 400 g kapusty świeżej
- 1 czerwona papryka
- 1 marchew opcjonalnie
- cebula dymka ze szczypiorkiem
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Instructions
Kapustę poszatkować, następnie pokroić na krótsze części. Paprykę pokroić w paski. Marchew zetrzeć na tarce. Pokroić w kostkę cebulę, szczypiorek i natkę pietruszki posiekać.
Wymieszać w miseczce ocet z oliwą, solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem polać warzywa i wymieszać.
Sałatkę ze świeżej kapusty warto odstawić na kilka godzin dla przegryzienia smaków.
Notes
Surówkę możesz przygotować z kiszonej kapusty z marchwią. Nie trzeba wtedy sałatki dodawać octu winnego.