Spagetti ze szpinakiem, toszybki wegetariański obiad lub kolacja. Pyszne spagetti ze szpinakowym pesto, orzeszkami pini i zielonymi oliwkami.
![IMG_20221230_082737[550]](https://kulinarneabc.pl/wp-content/uploads/2022/12/IMG_20221230_082737550-585x456.png)
Ingredients
- 300 g makaronu spagetti
- 200 ml szpinakowego pesto
- garść świeżej bazyli
- 4-6 łyżek orzeszków pini
- 1/3 szklanki zielonych oliwek
- 2-3 łyżki startego sera
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju konopnego
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- natka pietruszki
- sól
Instructions
Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie.
Do makaronu dać olej, pesto i suszony czosnek i wymieszać.
Dodać posiekaną bazylię, natkę pietruszki i ponownie wymieszać.
Makaron nałożyć na ogrzane talerze, posypać orzeszkami pini, startym serem, oliwkami i od razu podawać.
Notes
Olej konopny wzbogaca smak pesto, warto go używać do przygotowani pesto.
Sprawdzi się również do makaronów i mącznych oraz do potraw jarskich.