Kutia wigilijna, to smaczny i zdrowy deser wigilijny, składający się z pszenicy, maku, miodu, orzechów i bakalii.
Ingredients
- 1 szklanka pszenicy samopszy
- 1 szklanka maku
- 2 garści rodzynek
- 1 garść suszonych moreli
- pół szklanki orzechów
- 3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki śmietanki kokosowej
- szczypta soli
Instructions
Pszenicę namoczyć przez około 10 godz. następnie ugotować ze szczyptą soli.
*
Namoczyć bakalie w letniej wodzie. Wodę z bakali dodać do gotowania maku.
*
Mak przed gotowaniem również zalać gorącą wodą, zostawić na parę godzin, po czym gotować 20 min. Wystudzony mak zmielić.
*
Połączyć ugotowaną pszenicę z makiem, dodać miód i wymieszać.
Dodać posiekane orzechy, rodzynki i połowę posiekanych moreli, wymieszać.
*
Kutię przełożyć do miseczki i udekorować przejrojonymi wzdłóż na pół morelami i połówkami orzechów.
Notes
Kutię można przygotować wcześniej, jeden lub dwa dni może być w lodówce np. w szczelnym pojemniku.
*
Ugotowaną pszenicę i mak można również zamrozić kilka dni wcześniej a kutię doprawić orzechami, bakaliami i miodem w dzień Wigili.