Karp w sosie po staropolsku z korzennymi przyprawami.
Ingredients
- 1 i 1/2 kg karpia
- 1 litr wody
SKŁADNIKI SOSU
- wywar z gotowania karpia
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 por
- kawałek selera
- pół cebuli
- sok z jednej limonki
- garść rodzynek
- garść obranych migdałów
- 50 g piernika
- 4 goździki
- 6 ziaren pieprzu
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki / koperek
- 1 łyżeczka miodu
Instructions
Warzywa gotować 30 minut w posolonym wrzątku z dodatkiem przypraw : ziela angielskiego, pieprzu i goździków.
*
Następnie wywar przecedzić, dodać oczyszczonego i pokojonego na dzwonka karpia i gotować około 20 minut.
*
Mąkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło wymieszać, wlać wywar warzywno-rybny, sok z limonki, wino, starty piernik, rodzynki, migdały i karmel miodowo-cukrowy, wymieszać i gotować na małym ogniu, aby sos zgęstniał.
*
Do gotowego sosu włożyć dzwonka karpia, część posiekanej zieleniny, podgrzać i od razu podawać.
Udekorować listkami pietruszki lub kopeku.
Notes
W przepisie wino można pominąć lub zastąpić np. sokiem z pomarańczy i limonki, lub wodą i octem winnym.
*
Z podanych skadników wychodzi 5-6 porcji.