Rolada porzeczkowa z bezą
Rolada porzeczkowa z bezą, to nietypowe ciasto o kwaskowym smaku czarnej porzeczki. Śmietankowy krem bardzo pasuje do tej rolady. Natomiast beza na wierzchu ciasta sprawia że porzeczkowa rolada jest niezwykle smaczna.
Ingredients
Porcja na dużą blachę
BISZKOPT
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 budynie jagodowe (bez cukru)
pół szklanki cukru
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
KREM
500 g maskarpone
200 g śmietanki kremówki
1/3 szklanki cukru pudru
garść jagód
BEZA
3 białka
160 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z limonki
POLEWA CZEKOLADOWA
30 g białej czekolady
łyżka wody
Biszkopt upiec i jeszcze ciepły zrolować i pozostawić do ostygnięcia.
Białka na bezę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać sok z limonki i wymieszać.
Wyłożyć na wąską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezę suszyć w temperaturze 100 stopni Celsjusza około godzinę do półtorej.
Śmietankę ubić z maskarpone i cukrem na puszystą masę.
Biszkopt posmarować kremem i zwinąć. Następnie zawinąć w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na parę godzin.
Następnie polać polewą czekoladową i nałożyć na wierzch bezę aby przykleiła się do czekolady.
Instructions
Aby ciasto miało wyraźnie różowy kolor można dodać odrobinę barwnika spożywczego.
To ciasto można upiec z dodatkiem czarnej porzeczki lub borówek.