Home » Rolada porzeczkowa z bezą

Rolada porzeczkowa z bezą

by Elżbieta

Rolada porzeczkowa z bezą

Rolada porzeczkowa z bezą, to nietypowe ciasto o kwaskowym smaku czarnej porzeczki. Śmietankowy krem bardzo pasuje do tej rolady. Natomiast beza na wierzchu ciasta sprawia że porzeczkowa rolada jest niezwykle smaczna.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

Porcja na dużą blachę

BISZKOPT

5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 budynie jagodowe (bez cukru)
pół szklanki cukru
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

KREM

500 g maskarpone
200 g śmietanki kremówki
1/3 szklanki cukru pudru
garść jagód

BEZA
3 białka
160 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z limonki

POLEWA CZEKOLADOWA

30 g białej czekolady
łyżka wody

Biszkopt upiec i jeszcze ciepły zrolować i pozostawić do ostygnięcia.

Białka na bezę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać sok z limonki i wymieszać.

Wyłożyć na wąską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezę suszyć w temperaturze 100 stopni Celsjusza około godzinę do półtorej.

Śmietankę ubić z maskarpone i cukrem na puszystą masę.

Biszkopt posmarować kremem i zwinąć. Następnie zawinąć w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na parę godzin.

Następnie polać polewą czekoladową i nałożyć na wierzch bezę aby przykleiła się do czekolady.

Instructions

Aby ciasto miało wyraźnie różowy kolor można dodać odrobinę barwnika spożywczego.

To ciasto można upiec z dodatkiem czarnej porzeczki lub borówek.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz