449
Zupa szczawiowa z serem topionym, to wiosenna lekka zupa. 🍵🌿
![IMG_20230505_111215[2452]](https://kulinarneabc.pl/wp-content/uploads/2023/05/IMG_20230505_1112152452-585x585.png)
Ingredients
- 600 g świeżego szczawiu
- 3 ziemniaki lub bataty
- 2 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego z szynką
- ½ szklanki słodkiej śmietany
- bulion lub woda
- sól, pieprz
Instructions
Do garnka wlać wodę lub bulion, dodać pokrojone ziemniaki lub bataty i ząbki czosnku.
Posolić i gotować do miękkości.
Można dodać nieco natki koperku lub mieszanki ziół do sałatek.
Dodać drobno posiekany szczaw i gotować do miękkości.
Teraz topiony ser i prawie nie gitując, mieszamy zupę do rozpuszczenia się sera.
Zupę możemy zmiksować na gładki krem.
Na końcu dodajemy słodką śmietanę i mieszamy, nie gotujemy już, tylko podgrzewany zupę.
Zupę na talerzu posypać natką koperku.
Smaczego!