Sposób na soczysty schab, to schab nadziewany morelą, pieczony w rękawie. Dodatek moreli duszonych z winem nadaje mu niezwykłego smaku i wykwintności.
Ingredients
- 1,2 kg schabu
- 300 g suszonych moreli
- 200 ml czerwonego wina
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki tymianku
- łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
Instructions
Morele włożyć do rondelka, wlać wino i dusić do chwili aż płyn odparuje.
Z oliwy, soli i przypraw zrobić marynatę.
W schabie zrobić kieszonkę i natrzeć marynatą mięso wewnątrz i na zewnątrz, odłożyć na kilka godzin.
Kieszonkę w schabie nafaszerować morelami.
Mięso spiąć wykałaczkami i włożyć do rękawa do pieczenia.
Piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.
Schab wystudzić w rękawie, co sprawi, że mięso będzie niezwykle soczyste i smakowite.