Home » Schab nadziewany morelą

Schab nadziewany morelą

by Elżbieta

Sposób na soczysty schab, to schab nadziewany morelą, pieczony w rękawie. Dodatek moreli duszonych z winem nadaje mu niezwykłego smaku i wykwintności.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 1,2 kg schabu
- 300 g suszonych moreli
- 200 ml czerwonego wina
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki tymianku
- łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli

Instructions

Morele włożyć do rondelka, wlać wino i dusić do chwili aż płyn odparuje.

Z oliwy, soli i przypraw zrobić marynatę.

W schabie zrobić kieszonkę i natrzeć marynatą mięso wewnątrz i na zewnątrz, odłożyć na kilka godzin.

Kieszonkę w schabie nafaszerować morelami.
Mięso spiąć wykałaczkami i włożyć do rękawa do pieczenia.

Piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.

Schab wystudzić w rękawie, co sprawi, że mięso będzie niezwykle soczyste i smakowite.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz