Sałatkę nicejską można przydządzić zarówno z rybą z puszki, jak i świeżą grilowaną lub pieczoną. Do sałatki na kolację polecam z rybą pieczoną.
Ingredients
- 3 ziemniaki
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 jajka
- 150 g zielonej fasolki
- 5-6 sardeli w oleju
- 50 g oliwek czarnych
- 80 g tuńczyka oleju lub świeżego tuńczyka pieczonego lub grilowanego
- kilka liści sałaty
- pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego lub 1/3 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju lnianego
- 3 łyżki wody
- kilka gałązek natki pietruszki
- odrobina soli
Instructions
Ugotowane w łupinach ziemniaki kroimy w dużą kostkę, podobnie pomidor.
Jajka gotujemy na półtwardo 5-6 minut, wystudzone kroimy wzdłóż na ćwiartki.
Fasolkę szparagową gotujemy krótko w lekko posokonej wodzie, dodając pod koniec gotowania 2 szczypty kwasku cytrynowego.
Następnie ostudzoną fasolkę kroimy na dwa lub trzy kawałki.
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w plasterki.
Oliwki poroić w plasterki, posiekać natkę pietruszki.
Z oleju lnianego i z zalewy z tuńczyka, 3 łyżek wody, zmiazdzonego czosnku, soli i przypraw przygotować dresing.
Na tależu ułożyć sałatę, fasolkę, pomidor, paprykę, ziemniaki, pokrojoną w piórka cebulę.
Na wierzch położyć filety sardeli, ćwiartki jajek posypać czrnymi oliwkami.
Na wierzchu położyć po kawałku pieczonego tuńczyka lub tuńczyka z puszki.
Sałatkę polać dresingiem, posypać natką i podawać.
Sałatkę nicejską można przydządzić zarówno z rybą z puszki, jak i świeżą grilowaną lub pieczoną. Do sałatki na kolację polecam z rybą pieczoną.