Pierogi z grzybami leśnymi z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Pierogi są znakomite, polecam.
Ingredients
CIASTO
- 600 g mąki
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
FARSZ
- 300 g ziemniaków
- 250 g mrożonych borowików lub podgrzybków
- 2 cebule
- 2 łyżki gęsiego smalcu
- kilka listków natki pietruszki
- sól, pieprz ziołowy
Instructions
Grzyby ugotować w posolonej wodzie.
Ziemniaki również ugotować w lekko posolonej wodzie, do gotowania można dodać przekrojony ząbek czosnku.
Z podanych składników zagnieść delikatne ciasto, następnie wyrabiać około 15 minut. Ciasto nie może być za twarde, powinno być miękkie i sprężyste. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na około pół godziny, aby odpoczęło.
Teraz możemy przygotować farsz.
Pokrojoną drobno cebulę, posolić i upiec na suchej patelni lub we frytownicy beztłuszczowej, pod koniec można dodać odrobinę tłuszczu i wody.
Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, grzyby pokrój drobniutko i dodaj do ziemniaków.
Dodaj cebulę, pieprz i pieprz ziołowy, wymieszaj dopraw solą jeśli trzeba.
Do farszu możesz dać trochę natki pietruszki.
Z ciasta odkrój porcję na jeden placek, rozwałkuj cienko na 2-3 mm, posypując mąką i odwaracając na drugą stronę.
Szklanką wykrawaj kółka z przygotowanego ciasta.
Nakładaj po płaskiej łyżce farszu i dokładnie zlep boki.
Pierogi wrzucaj na posolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia około 5 min.
Wyjmuj łyżką cedzakową.
Podawaj polane olejem lnianym i posypane natką pietruszki.
Notes
Grzyby doskonale zastępują mięso, ze względu na mięsny smak.
Grzyby też odchudzają, za sprawą składnika zwanemu chityna.
Jeśli zamiast grzybów mrożonych używamy pieczarek, to wystarczy pokrojone skropić odrobiną oliwy lub stopionego gęsiego smalcu, posolić i parę minut upiec np.w beztłuszczowej frytownicy.
Cebula duszona lub pieczona jest o wiele smaczniejsza niż smażona.
Cebula pieczona nadaje potrawom rosołowy aromat i smak.