Mufinki warzywne z grzybami, to doskonała propozycja na świąteczne danie dla wielbicieli mufinek i grzybów. Do mufinek możemy użyć pieczarek, albo grzybów mrożonych np. podgrzybków lub borowików. Z grzybami leśnymi mufinki będą napewno smaczniejsze.
Ingredients
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g oleju kokosowego
- pół kalafiora
- papryka
- 1 awokado
- 4 pieczarki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- pęczek cebuli dymki
- sól, przyprawy
Instructions
Kalafior i paprykę pokroić i zmiksować.
Cebulę dymkę drobno posiekać.
Pieczarki pokroić w plasterki lub dużą kostkę, skropić oliwą, posolić i wymieszać.
Pieczarki można podsmażyć 2 minuty.
Do kalafiora i papryki dodać mąkę, olej kokosowy, awokado, jajka, mleko, sól, przyprawy ziołowe i zmiksować. Teraz dodać posiekaną cebulkę i pieczarki, wymieszać.
Ciastem wypełnić posmarowane foremki do 1/3 wysokości.
Piec 30 minut w temp. 190 stopni.