Ingredients
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 50 oleju kokosowego
- pół kalafiora
- 1 papryka
- 1 awokado
- 6 pieczarek
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- pęczek cebuli dymki
- sól, przyprawy
Instructions
Kalafior, paprykę i awokado pokroić i zmiksować. Dodać mąkę, jajka, mleko, olej kokosowy, sól i przyprawy, ponownie zmiksować. Pieczarki zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką oliwy, posolić. Cebulę dymkę zielone i białe części drobno posiekać, dodać do ciasta razem z pieczakami, wymieszać. Foremki do mufinek posmarować olejem, i wypełnić ciastem do 1/3 wysokości. Piec 20 minut w temp. 190 stopni. W przepisie zamiast pieczarek można użyć boczniaków. Cześć mąki można zastąpić mąką lub jaglaną, bułką tartą lub czerstwym chlebem. Mufinki będą jeszcze smacniejsze, jeśli dodamy do nich nadzienie z mrożonych podgrzybków albo borowikow, uprzednio ugotowanych i poduszonych na maśle.
Spagetti z pieczarkami to bardzo smaczne i szybkie danie na obiad lub kolację. Dodatek natki pietruszki i odrobiny czosnku nadaje potrawie wyjątkowej smakowitości.