Home » SPAGETTI Z PIECZARKAMI

SPAGETTI Z PIECZARKAMI

by Elżbieta

W przepisie pieczarki można oczywiście zastąpić np. boczniakami lub uprzednio ugotowanymi leśnymi grzybami. Część maki można zastąpić bułką tartą lub wykorzystać czerstwy chleb. Mufinli będą jescze smaczniejsze jeśli dodatkowo zrobimy je z nadzieniem grzybowym.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 oleju kokosowego
  • pół kalafiora
  • 1 papryka
  • 1 awokado
  • 6 pieczarek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek cebuli dymki
  • sól, przyprawy

Instructions

Kalafior, paprykę i awokado pokroić i zmiksować. Dodać mąkę, jajka, mleko, olej  kokosowy, sól i przyprawy, ponownie zmiksować. Pieczarki zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką oliwy, posolić. Cebulę dymkę zielone i białe części drobno posiekać, dodać do ciasta razem z pieczakami, wymieszać. Foremki do mufinek posmarować olejem, i wypełnić ciastem do 1/3 wysokości. Piec 20 minut w temp. 190 stopni. W przepisie zamiast pieczarek można użyć boczniaków. Cześć mąki można zastąpić mąką lub jaglaną, bułką tartą lub czerstwym chlebem. Mufinki będą jeszcze smacniejsze, jeśli dodamy do nich nadzienie z mrożonych podgrzybków albo borowikow, uprzednio ugotowanych i poduszonych na maśle.

Smaczego!

Spagetti z pieczarkami to bardzo smaczne i szybkie danie na obiad lub kolację. Dodatek natki pietruszki i odrobiny czosnku nadaje potrawie wyjątkowej smakowitości.

Loading

You may also like

Zostaw komentarz