Home » Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

by Elżbieta

Krucho-drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami.

Szlachetna odmiana ciasta drożdżowego z dodatkiem jajek, masła i mleka.

Ciasto zamiast cukrem można posłodzić miodem.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami, wbrew pozorom nie jest trudne do upieczenia.

Zapraszam do treści przepisu.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

CIASTO DROŻDŻOWE

- 4 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 40 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru lub 2 łyżki miodu
- 2 duże szczypty soli

OWOCE

- 3 łodygi rabarbaru
- garść truskawek
- 2 łyżki miodu

KRUSZONKA

- pół szklanki mąki
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

Instructions

Z drożdży, cukru, pół szklanki mleka i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 12 minut.

Następnie wlać rozczyn do miski z mąką i wyrabiać początkowo łyżką, a później ręką.

W połowie zagniatania dodawać stopniowo jajka, następnie stopione letnie masło.

Ciasto wyrabiać 15-20 minut aż będzie odchodzić od ręki i brzegów miski.

Odstawić na 20 minut aby wyrosło, przykryć ściereczką.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasta w foremce powinno być 1/3 wysokości formy.

Na wierzch ciasta nałożyć połówki truskawek i zblanszowany z miodem rabarbar.

Znowu odstawić na kwandras aby ciasto urosło w foremce.
Wierzch ciasta posypać kruszonką.

Wstawić do pieczenia starając się nie potrząsać foremką, aby ciasto nie opadło.

Notes

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz