Krucho-drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami.
Szlachetna odmiana ciasta drożdżowego z dodatkiem jajek, masła i mleka.
Ciasto zamiast cukrem można posłodzić miodem.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami, wbrew pozorom nie jest trudne do upieczenia.
Zapraszam do treści przepisu.
Ingredients
CIASTO DROŻDŻOWE
- 4 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 40 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru lub 2 łyżki miodu
- 2 duże szczypty soli
OWOCE
- 3 łodygi rabarbaru
- garść truskawek
- 2 łyżki miodu
KRUSZONKA
- pół szklanki mąki
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Instructions
Z drożdży, cukru, pół szklanki mleka i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 12 minut.
Następnie wlać rozczyn do miski z mąką i wyrabiać początkowo łyżką, a później ręką.
W połowie zagniatania dodawać stopniowo jajka, następnie stopione letnie masło.
Ciasto wyrabiać 15-20 minut aż będzie odchodzić od ręki i brzegów miski.
Odstawić na 20 minut aby wyrosło, przykryć ściereczką.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasta w foremce powinno być 1/3 wysokości formy.
Na wierzch ciasta nałożyć połówki truskawek i zblanszowany z miodem rabarbar.
Znowu odstawić na kwandras aby ciasto urosło w foremce.
Wierzch ciasta posypać kruszonką.
Wstawić do pieczenia starając się nie potrząsać foremką, aby ciasto nie opadło.
Notes