Home » Zupa jarzynowa z ciecierzycą

Zupa jarzynowa z ciecierzycą

by Elżbieta

Jarska zupa jarzynowa z dodatkiem ciecierzycy. Zupa jest bardzo smaczna. Ciecierzyca niejako zastępuje mięso. Zupa smakuje naprawdę znakomicie.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 200 g suchej ciecierzycy
- 4-6 ziemniaków
- 1-2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 szczypty gałki muszkatałowej
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- smalec gęsi
- natka pietruszki
- koperek
- odrobina kurkumy
- listek laurowy - opcjonalnie
- ziele angielskie 2-3 szt
- pieprz
- sól

Instructions

Do garnka włożyć namoczoną uprzednio ciecierzycę i pokrojoną włoszczyznę oraz pokrojony czosnek.

Po kilku minutach dodać pokrojone ziemniaki.

Pokrojoną cebulę wrzucić do zupy surową lub chwilę podpiec posoloną na suchej patelni lub podsmażyć na tłuszczu.

Zupę przyprawić gałką muszkatałową, pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i/lub koperek, wymieszać. Zestawić z ognia.

Podawać posypaną obficie świeżym koperkiem.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz