Jarska zupa jarzynowa z dodatkiem ciecierzycy. Zupa jest bardzo smaczna. Ciecierzyca niejako zastępuje mięso. Zupa smakuje naprawdę znakomicie.
Ingredients
- 200 g suchej ciecierzycy
- 4-6 ziemniaków
- 1-2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 szczypty gałki muszkatałowej
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- smalec gęsi
- natka pietruszki
- koperek
- odrobina kurkumy
- listek laurowy - opcjonalnie
- ziele angielskie 2-3 szt
- pieprz
- sól
Instructions
Do garnka włożyć namoczoną uprzednio ciecierzycę i pokrojoną włoszczyznę oraz pokrojony czosnek.
Po kilku minutach dodać pokrojone ziemniaki.
Pokrojoną cebulę wrzucić do zupy surową lub chwilę podpiec posoloną na suchej patelni lub podsmażyć na tłuszczu.
Zupę przyprawić gałką muszkatałową, pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i/lub koperek, wymieszać. Zestawić z ognia.
Podawać posypaną obficie świeżym koperkiem.