Home » Flaczki z boczniaków i płatów sojowych

Flaczki z boczniaków i płatów sojowych

by Elżbieta

Wyborne wegetariańskie flaczki z boczniaków i płatów sojowych. Znakomicie doprawione. Można gotować na bulionie warzywnym lub wołowym.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 200 g suchych kotletów sojowych
- 200 g boczniaków
- 2 cebule
- 2 większa marchew
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka gałązek lubczyku/liści selera korzeniowego
- 1-2 szklanki bulionu wołowego lub pół kostki rosołowej wołowej - opcjonalnie
- ½ łyżeczki wegety - opcjonalnie
- 1 suszony borowik lub podgrzybek (sam kapelusz) zgnieciony na proszek lub odrobina grzybowej kostki rosołowej
- 1-2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Instructions

Kotlety sojowe namoczyć w posolonej wodzie i ugotować w niewielkiej ilości wody z dwoma ząbkami czosnku i listkiem laurowym.

W garnku nastawić wodę, dodać bulion, wodę z gotowania kotletów sojowych i przyprawy.
Do garnka wrzucić pokrojone w półplasterki warzywa i nastawić do gotowania.

Cebulę pokroić w piórka, dobrze posolić i upiec na suchej patelni, dodać do garnka.

Boczniaki pokroić w plasterki, posolić, i po kilku minutach dodać do gotującej się zupy.

Dodać gałązki lubczyku lub selera albo natki pietruszki

Ugotowane kotlety pokroić w paseczki, dodać pokrojony ząbek czosnku, tłuszcz, posolić i podsmażyć krótko, po czy przełożyć do garnka z zupą.

Pod koniec przyprawić gałką muszkatołową, wegetą, zmielonym pieprzem.

Podawać posypane listkami pietruszki albo lubczyka.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz