Wyborne wegetariańskie flaczki z boczniaków i płatów sojowych. Znakomicie doprawione. Można gotować na bulionie warzywnym lub wołowym.
Ingredients
- 200 g suchych kotletów sojowych
- 200 g boczniaków
- 2 cebule
- 2 większa marchew
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka gałązek lubczyku/liści selera korzeniowego
- 1-2 szklanki bulionu wołowego lub pół kostki rosołowej wołowej - opcjonalnie
- ½ łyżeczki wegety - opcjonalnie
- 1 suszony borowik lub podgrzybek (sam kapelusz) zgnieciony na proszek lub odrobina grzybowej kostki rosołowej
- 1-2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Instructions
Kotlety sojowe namoczyć w posolonej wodzie i ugotować w niewielkiej ilości wody z dwoma ząbkami czosnku i listkiem laurowym.
W garnku nastawić wodę, dodać bulion, wodę z gotowania kotletów sojowych i przyprawy.
Do garnka wrzucić pokrojone w półplasterki warzywa i nastawić do gotowania.
Cebulę pokroić w piórka, dobrze posolić i upiec na suchej patelni, dodać do garnka.
Boczniaki pokroić w plasterki, posolić, i po kilku minutach dodać do gotującej się zupy.
Dodać gałązki lubczyku lub selera albo natki pietruszki
Ugotowane kotlety pokroić w paseczki, dodać pokrojony ząbek czosnku, tłuszcz, posolić i podsmażyć krótko, po czy przełożyć do garnka z zupą.
Pod koniec przyprawić gałką muszkatołową, wegetą, zmielonym pieprzem.
Podawać posypane listkami pietruszki albo lubczyka.