Razowa pizza wegetariańska, danie na pątek lub dla wegetarian. Pizza z pomidorami, cukinią, pieczarkami, kiszonym ogórkiem i oliwkami.
Ingredients
CIASTO DROŻDŻOWE
- 1 szklanka mąki białej
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 20 g drożdży
- pół łyżeczki miodu
- 1/3 łyżeczki soli
NADZIENIE
- 4 pieczarki
- pół małej cukini
- 1 kiszony ogórek
- 4 suszone pomidory
- kawałek sera
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół cebuli
- natka pietruszki
- pieprz
Instructions
Z drożdży, letniej wody, kilku łyżek mąki i miodu zrobić rozczyn.
Następnie zagnieść elastyczne ciasto, zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Pieczarki, cukinię i cebulę pokroić w plasterki posolić, skropić oliwą i zgrilować lub podpiec.
Ciasto cienko rozwałkować, zostawić na około 10 minut, posmarować majonezem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, poukładać grilowane warzywa, pomidory suszone, posypać część natki pietruszki i starty ser.
Piec 12-15 minut.
Po upieczeniu poskładać plasterki kiszonego ogórka i posypać resztą natki pietruszki.