Brukselka z boczkiem, cebulą i czosnkiem. To danie, to coś na kształt bigosu, z tym że nie trzeba kroić kapusty:) Wystarczy wrzucić do garnka.
Ingredients
- 1 kg brukselki
- 200 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka kminku
- natka pietruszki
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz
Instructions
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w głębokiej patelni na łyżce smalcu z pokrojonym drobno czosnkiem.
Na patelnię - powinna być szeroka dać brukselkę tak aby cała brukselka była na dnie patelni. Wlać wodę lub bulion w takiej ilości aby przykrył brukselkę.
Dodać sól i przyprawy i gotować pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby dolewając nieco wody.
Pod koniec duszenia woda nie musi przykrywać brukselki, bo będzie się ona gotować na parze, jeśli będzie przykryta.
Gdy warzywo i boczek będą prawie miękkie zdejmujemy pokrywę i dusimy do odparowania wody.
Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
1 komentarz
Brukselka będzie wyśmienita też z grzybami.