Ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem, pieczone.
Można podać zarówno do obiadu lub jako samodziele danie, albo przekąskę.
Ingredients
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 2-3 łyżeczki rozmarynu
- szczypta tmianku
- 6 dużych ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy lub smalcu gęsiego
- koprek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Instructions
Ziemniaki pokroić wzdłóż na cząstki, wymieszać z solą i roztartymi w możdzieżu przyprawami.
Następnie wymieszać z oliwą lub rostopionym smalcem.
Ułożyć na blaszce do pieczenia i upiec na rumiano w średniej temperaturze, w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę.
Notes
PORADA
*
Na blaszce do pieczenia można położyć kratkę, aby ziemniaki nie stykały się z dnem foremki.
Tak ułożone ziemniaki ładnie zrumienią się dookoła i nie trzeba ich odwracać w czasie pieczenia.