Sernik wiedeński luksusowy, bez ciasta.
Kwintesencja smaku sernika.
Ingredients
- 1 kg dobrego słodkiego twarogu
- 9 jaj
- 100 masła
- 2/3 szklanki cukru
- garść rodzynek
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki otartej z pomarańczy
- 2 kropelki aromatu pomarańczowego
- 1 kropelka aromatu śmietankowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 szczypty soli
POLEWA CZEKOLADOWA lub GLAZURA
*
Składniki polewy czekoladowej
- 1 tabliczka deserowej czekolady
- 2 łyżki śmietanki
- szczypta soli
*
Składniki glazury
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietanki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 szczypty soli
Instructions
Rodzynki namoczyć w kilku łyżkach ciepłej wody.
Ser zmielić.
Masło utrzeć z połową cukru na puch, następnie ucierać ddając co kilka minut po jednym żółtku.
Do masy jajecznej dodać ser i wymieszać.
Dodać mąkę kukurydzianą, aromat pomarańczowy i śmietankowy i skórkę z pomarańczy, wymieszać dokładnie.
Ubić białka z dwiema szczyptami soli, a następnie z cukrem, dodać do masy serowej i delikatnie, ale i dokładnie wymieszać.
Masę serową przełożyć do wyłóżónej pergaminem tortownicy.
Piec 50-60 minut w średniej temperaturze.
*
Aby wykonać sernik z glazurą zamiast polewy czekoladowej, należy pwymiszać składniki glazury na kogel-mogel i posmarować nią sernik przed pieczeniem używając pędzelka.
*
Jeśli sernik ma być z polewą czekoladową, glazury nie robimy.