Wyśmienity rosół drobiowy ze swojskim makaronem, marchewką, pietruszką, pieczoną cebulą i posypany aromatyczną natką.
Ingredients
- 1 kurczak o wadze 1,5 kg
- 2,5-3 litry wody
- 2 pietruszki
- 1 duża marchew
- 2 cebule
- kawałek selera - opcjonalnie
- mały pęczek natki pieruszki
- 3 gałązki lubczyku-opcjonalnie
- 6 ziaren pieprzu
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
Instructions
Podzielone mięso kurczaka włożyć do garnka z zimną wodą z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angieskiego, lubczyka, połowy natki pietruszki.
Kurczaka należy gotować na małym ogniu, tak aby woda co najwyżej mrugała.
Jednak najlepiej jest gotować kurczaka w temperaturze około 80 stopni. Wtedy mięso nie jest łykowate.
Cebulę obrać, pokroić na grube plastry i przypiec na lekko brązowy kolor. Można to zrobić bezpośrednio na kuchence kuchence elektrycznej, grilu lub na suchej patelni.
Przyrumienioną cebulę wrzucić do rosołu.
Rosół gotować przy uchylonej pokrywce około 2 do 2,5 godziny zależnie od temperatury wody.
Podawać ze swojskim makaronem, i posypany natką pietruszki.