Wytrawne ciasto szpinakowe.
Ciasto szpinakowe przekładane twarogiem. Ciekawa pozycja kulinarna zarówno na codzień jak i od święta oraz dla małych niejadków.
Ingredients
CIASTO SZPINAKOWE
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek zielonej mąki konopnej
- 150 g świeżego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- 3 łyżki sezamu
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz ziołowy
- pueprz naturalny
MASA SEROWA
- 600 g twarogu
- pęczek koperku
- pół peczka natki pietruszki
- 50 g wędzonego oscypka
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki oleju lnianego
- zioła do sałatek - opcjonalnie
- sól, pieprz
DODATKOWO
- świeża żurawina
- gałązki koperku
Instructions
Szpinak i czosnek drobniutko posiekać, dodać sól, oliwę i przyprawy, i dokładnie wymieszać.
Ubić jajka z dodatkiem soli, dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami, cały czas ubijając.
Na końcu dodać szpinak i sezam i wymieszać.
Ciasto włożyć do blaszki wyłożonej pergaminem.
Piec 45-50 minut w średniej temperaturze.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroć na pół.
Twarożek wymieszać ze śmietaną i olejem na puszystą masę. Dodać posiekaną zieleninę, starty oscypek, sól i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć masą serową, posmarować boki i wierzch ciasta.
Wierzch ozdobnie udekorować masą, na środku ciasta położyć gałązki koperku.
Ciasto posypać świeżą żurawiną.