Home » Wytrawne ciasto szpinakowe

Wytrawne ciasto szpinakowe

by Elżbieta

Wytrawne ciasto szpinakowe.

Ciasto szpinakowe przekładane twarogiem. Ciekawa pozycja kulinarna zarówno na codzień jak i od święta oraz dla małych niejadków.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

CIASTO SZPINAKOWE
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek zielonej mąki konopnej
- 150 g świeżego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- 3 łyżki sezamu
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz ziołowy
- pueprz naturalny

MASA SEROWA
- 600 g twarogu
- pęczek koperku
- pół peczka natki pietruszki
- 50 g wędzonego oscypka
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki oleju lnianego
- zioła do sałatek - opcjonalnie
- sól, pieprz

DODATKOWO
- świeża żurawina
- gałązki koperku

Instructions

Szpinak i czosnek drobniutko posiekać, dodać sól, oliwę i przyprawy, i dokładnie wymieszać.

Ubić jajka z dodatkiem soli, dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami, cały czas ubijając.

Na końcu dodać szpinak i sezam i wymieszać.

Ciasto włożyć do blaszki wyłożonej pergaminem.
Piec 45-50 minut w średniej temperaturze.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroć na pół.

Twarożek wymieszać ze śmietaną i olejem na puszystą masę. Dodać posiekaną zieleninę, starty oscypek, sól i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć masą serową, posmarować boki i wierzch ciasta.
Wierzch ozdobnie udekorować masą, na środku ciasta położyć gałązki koperku.
Ciasto posypać świeżą żurawiną.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz