Pasta z soczewicy i pomidorów, papryki i dużej ilości cebuli.
![IMG_20230110_051909[772]](https://kulinarneabc.pl/wp-content/uploads/2023/01/IMG_20230110_051909772-585x585.png)
Ingredients
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 4 cebule
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- kilka oliwek
- 2 czczypty tymianku
- koperek
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Instructions
paprykę, cebulę i czosnek upiec.
Upieczoną paprykę obrać.
Koperek i natkę pietruszki posiekać.
Oliwki można dodać do pasty drobno pokrojone lub razem zmiksować.
Zmiksować wszystkie składniki pasty.
***
Podawać na razowych kanapkach z dodatkiem pokrojonej na plastry świeżej papryki i cebuli, posypane natką pietruszki.
Notes
Kanapki z pastą będą też pyszne z oliwkami.
Taka pasta z dodatkiem oliwek będzie świetna z makaronem.
Można ją wykorzystać jako bazę różnych sosów.