Kasza gryczana z warzywami jest pyszna, jeśli ją odpowiednio przyrządzimy. Dziś proponuję kaszę gryczaną z dodatkiem pomidora, gotowanego kalafiora i marynowanych pieczarek. I do tego świeża natka pietruszki, która moim zdaniem do kaszy gryczanej jest nizbędna, szczególnie w wersji jarskiej.
Ingredients
- 150 g kaszy gryczanej
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól
SAŁATKA
- 1/3 kalafiora
- 1/3 brokuła
- 2 pomidory
- słoik marynowanych pieczarek
- 3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka oleju lnianego
- sól, pieprz
Instructions
Kaszę gryczaną ugotować na sypko w lekko posolonej wodzie, można dodać drobinę suszonego czosnku i suszonej cebuli.
Ugotowaną kaszę pomieszać z łyżką majonezu i natką pietruszki.
Kalafior i brokuł ugotować na półtwardo lub zblanszować, podzielić na różyczki.
Pomidory pokroić w ósemki lub dowolnie na dość duże kawałki.
Pieczarki mniejsze na połówki, większe na ćwiartki.
Wymieszać warzywa z majonezem, śmietaną, solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
Podawać od razu z gorącą kaszą gryczaną.