Home » Kasza gryczana z warzywami

Kasza gryczana z warzywami

by Elżbieta

Kasza gryczana z warzywami jest pyszna, jeśli ją odpowiednio przyrządzimy. Dziś proponuję kaszę gryczaną z dodatkiem pomidora, gotowanego kalafiora i marynowanych pieczarek. I do tego świeża natka pietruszki, która moim zdaniem do kaszy gryczanej jest nizbędna, szczególnie w wersji jarskiej.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 150 g kaszy gryczanej
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól

SAŁATKA
- 1/3 kalafiora
- 1/3 brokuła
- 2 pomidory
- słoik marynowanych pieczarek
- 3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka oleju lnianego
- sól, pieprz

Instructions

Kaszę gryczaną ugotować na sypko w lekko posolonej wodzie, można dodać drobinę suszonego czosnku i suszonej cebuli.
Ugotowaną kaszę pomieszać z łyżką majonezu i natką pietruszki.

Kalafior i brokuł ugotować na półtwardo lub zblanszować, podzielić na różyczki.
Pomidory pokroić w ósemki lub dowolnie na dość duże kawałki.
Pieczarki mniejsze na połówki, większe na ćwiartki.

Wymieszać warzywa z majonezem, śmietaną, solą i pieprzem oraz natką pietruszki.

Podawać od razu z gorącą kaszą gryczaną.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz