Kotlety z łososia lub innej ulubionej ryby, podane z sałatką z awokado i rzodkiewki.
Ingredients
KOTLETY
- 500 fileta z łososia
- 2 jajka
- 1 cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty tymianku
- 2 szczypty zmielonych nasion kolendry
- kilka gałązek koperku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
SAŁATKA
- 1 awokado
- 2 duże kiszone ogórki
- 1 pomidor
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- cebula dymka
- natka pietruszki
- pieprz ziołowy
- sól
Instructions
Mięso łososia zmielić lub drobno pokroić, włożyć do miski, dodać posiekaną cebulę i czosnek, jajka oraz sól i przyprawy i dobrze wymieszać.
Uformować niewielkie okrągłe kotlety i natłuścić oliwą.
Kotlety ułożyć na blaszce do pieczenia i piec 20 minut w temp. 130stopni przykryte folią aluminiową pod koniec pieczenia zdjąć folię i piec po kilka minut z każdej strony w temp. 180 stopni.
***
Składniki sałatki pokroić dowolnie, wymieszać z jogurtem i majonezem, przyprawić solą i pieprzem.
Kotleciki podawać z sałatką lub z dodatkiem pieczonych frytek albo frytek warzywnych.
Notes
Kotlety można najpierw z każdej strony krótko podsmażyć, a następnie upiec, lub zwyczajnie usmażyć.