Boczek pieczony z czosnkiem. Boczek z aromatem czosnku, jest znakomity szczególnie na zimno do kanapek.
Ingredients
- 1,5 kg surowego boczku
- 6 dużych ząbków czosnku
- płaska łyżeczka wędzonej papryki
- pół łyżeczki nasion gorczycy
- sól czosnkowa
- sól wędzona
Instructions
Boczek ponacinać na głębokość 2-3 cm.
2 ząbki czosnku pokroić w plasterki.
Pozostałe 4 ząbki przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i papryką i tą marynatą natrzeć mięso.
W nacięcia powkładać plasterki czosnku.
Mięso umieścić w naczyniu do zapiekania i schować do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Następnego dnia wlać do formy z boczkiem 1 szklankę wody, dodać gorczycę i piec pod przykryciem, co jakiś czas polewając powstałym sosem.
Na końcowe 15 minut pieczenia zdjąć pokrywę, boczek posypać suszonym czosnkiem i solą czosnkową.
Polecam również boczek gotowany z czosnkiem #boczekgotowanyzczosnkiem https://kulinarneabc.pl/2023/01/23/boczek-gotowany-z-czosnkiem/ oraz boczek z aromatem jałowca https://kulinarneabc.pl/2023/03/29/boczek-z-aromatem-jalowca/
2 komentarze
Polecam również boczek gotowany z czosnkiem https://kulinarneabc.pl/2023/01/23/boczek-gotowany-z-czosnkiem
Atatże boczek z aromatem jałowca https://kulinarneabc.pl/2023/03/29/boczek-z-aromatem-jalowca/