Gryczano – jaglane placki z grzybami. Bezglutenowe placki z mąki jaglanej i gryczanej. To znakomite danie dla miłośników grzybów. Placki z grzybami możesz przygotować z dowolnej mąki np. jaglanej i owsianej albo z gryczanej z owsianą. Znakomite w smaku będą nalesniki tylko mąki owsianej.
Ingredients
PLACKI
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1 szklanka wody gazowanej
2 szczypty soli
2 łyżki oliwy
NADZIENIE
500 g grzybów leśnych lub pieczarek
1 spora cebula
natka pietruszki
1-2 łyżki śmietany
2 łyżki oliwy
sól pieprz
Instructions
Grzyby pokroić w kawałki, przełożyć do głębokiej patelni, wlać wodę lub bulion nieco ponad powierzchnię grzybów, posolić i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody.
Pod koniec zdjąć pokrywę i dusić aż odparuje nadmiar wody.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dać na patelnię, posolić i dusić bez tłuszczu lub smażyć.
Do cebuli dodać grzyby, śmietanę i dusić razem około 10 minut.
Przyprawić solą i pieprzem.
PODCZAS GOTOWANIA GRZYBÓW
Wymieszać składniki ciasta, powinno być nieco gęściejsze niż naleśnikowe.
Smażyć cienkie placki podobne jak naleśniki. Przed każdym nałożeniem ciasta na patelnię wlać kilka kropel oliwy.
Pokroić natkę pietruszki, wymieszać z grzybami.
Farsz nakładać na jedną połowę placka i przykryć drugą.