Ciasto z jabłek papierówek, to puszysty biszkopt z jabłkami. Jest wilgotne, przez dodatek niewielkiej ilości oleju lub stopionego masła.
Biszkopt jabłkowy przepięknie pachnie biszkoptem i jabłkami. Jest delikatny, puszysty, lekko słodki, z kwaskowatymi cząstkami papierówek.
Ingredients
- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- pół szklanki oleju lub stopionego masła
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jabłka
Instructions
Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Wymieszać z łyżeczką soku z cytryny aby nie ściemniały.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier ubi do rozpuszczenia cukru. Teraz dodawać po jednym żółtku cały, czas ubijamy.
Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Dodać pokrojone jabłka, wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej pergaminem.
Piec 35-40 minut w temperaturze 170 stopni.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.