Home » Ciasto z jabłek papierówek

Ciasto z jabłek papierówek

by Elżbieta

Ciasto z jabłek papierówek, to puszysty biszkopt z jabłkami. Jest wilgotne, przez dodatek niewielkiej ilości oleju lub stopionego masła.

Biszkopt jabłkowy przepięknie pachnie biszkoptem i jabłkami. Jest delikatny, puszysty, lekko słodki, z kwaskowatymi cząstkami papierówek.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- pół szklanki oleju lub stopionego masła
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jabłka

Instructions

Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Wymieszać z łyżeczką soku z cytryny aby nie ściemniały.

Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier ubi do rozpuszczenia cukru. Teraz dodawać po jednym żółtku cały, czas ubijamy.
Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie ale dokładnie wymieszać.

Dodać pokrojone jabłka, wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej pergaminem.

Piec 35-40 minut w temperaturze 170 stopni.

Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz