Home » Syrniczki Lwowskie

Syrniczki Lwowskie

by Elżbieta

Lwowske syrniczki, to pieczone lub smażone małe placuszki z białego sera. Są bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Smakują jak prawdziwy sernik.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 600 g twarogu
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 1-2 kropelki aromatu śmietankowego
- 2 szczypty soli

Instructions

Ser zmiksować z połową cukru i żółtkami jajek.

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie dodać pozostałą część cukru i ubić ponownie.

Pianę z białek połączyć z masą serową mieszając łyżką.

Smażyć na nieprzywierającej patelni natłuszczonej niewilką ilością tłuszczu.

Placuszki można też upiec jak każde inne ciastka czy ciasto.

Notes

Placuszki serowe są puszyste, ponieważ białka jajek zostały ubite na pianę i smakują jak prawdziwy sernik.
Dlatego nie wymagają już żadnych dodatków.

Jeśli jednak chcemy możemy podać je np. z jogurtem owocowym, czekoladowym sosem.

Czekoladowy sos przygotujemy łatwo rozpuszczając 3-4 kostki czekolady w 1/3 szklanki śmietanki.
Inny sposób to użycie nutelli i wymieszanie jej ze śmietanką lub mlekiem

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz