Lwowske syrniczki, to pieczone lub smażone małe placuszki z białego sera. Są bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Smakują jak prawdziwy sernik.
Ingredients
- 600 g twarogu
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 1-2 kropelki aromatu śmietankowego
- 2 szczypty soli
Instructions
Ser zmiksować z połową cukru i żółtkami jajek.
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie dodać pozostałą część cukru i ubić ponownie.
Pianę z białek połączyć z masą serową mieszając łyżką.
Smażyć na nieprzywierającej patelni natłuszczonej niewilką ilością tłuszczu.
Placuszki można też upiec jak każde inne ciastka czy ciasto.
Notes
Placuszki serowe są puszyste, ponieważ białka jajek zostały ubite na pianę i smakują jak prawdziwy sernik.
Dlatego nie wymagają już żadnych dodatków.
Jeśli jednak chcemy możemy podać je np. z jogurtem owocowym, czekoladowym sosem.
Czekoladowy sos przygotujemy łatwo rozpuszczając 3-4 kostki czekolady w 1/3 szklanki śmietanki.
Inny sposób to użycie nutelli i wymieszanie jej ze śmietanką lub mlekiem