Home » Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

by Elżbieta

Tradycyjna zupa fasolowa.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 500 g suchej fasoli
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 50 g słoniny
- 150-200 g kiełbasy/boczku - opcjonalnie
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- liść laurowy
- szczypta tymianku
- 2-3 ziela angielskie
- 1-2 ziarna jałowca
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- natka pietruszki
- sól

Instructions

Fasolę moczyczyć kilka godzin, w jednej następnie w drugiej wodzie.
Ugotować w Świeżej wodzie z dodatkiem soli majeranku i pokrojonego ząbka czosnku.

Mniej więcej w połowie gotowania dodać pokrojoną włoszczyznęi pozostałe przyprawy.

Cebulę pokroić w kostkę i przed wrzuceniem do zupy dobrze posolić i można parę minut podpiec poddusić na patelni bez tłuszczu.

Po kilku minutach dodać pokrojony seler naciowy.

SŁoninę pokroić w drobniutką kostkę lekko posolić i podmażyć parę chwil na małym ogniu z dodatkiem ząbka czosnku.
Jeżeli używamy w przepisie kiełbasy lub boczku, to dodajemy ją do słoniny i chwilę razem podsmażamy i dodajemy do zupy na kilka minut przed końcem gotowania.

Z zupy wyjmujemy gałązki lubczyka.

Podajemy posypaną natką pietruszki lub innych świeżych ziół np. cząbru, majeranku, lubczyka, tymianku.

Notes

Słoninę można zastąpić tłustym boczkiem lub gęsim smalcem, albo dobrej jakości wieprzowym.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz