Tradycyjna zupa fasolowa.
Ingredients
- 500 g suchej fasoli
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 50 g słoniny
- 150-200 g kiełbasy/boczku - opcjonalnie
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- liść laurowy
- szczypta tymianku
- 2-3 ziela angielskie
- 1-2 ziarna jałowca
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- natka pietruszki
- sól
Instructions
Fasolę moczyczyć kilka godzin, w jednej następnie w drugiej wodzie.
Ugotować w Świeżej wodzie z dodatkiem soli majeranku i pokrojonego ząbka czosnku.
Mniej więcej w połowie gotowania dodać pokrojoną włoszczyznęi pozostałe przyprawy.
Cebulę pokroić w kostkę i przed wrzuceniem do zupy dobrze posolić i można parę minut podpiec poddusić na patelni bez tłuszczu.
Po kilku minutach dodać pokrojony seler naciowy.
SŁoninę pokroić w drobniutką kostkę lekko posolić i podmażyć parę chwil na małym ogniu z dodatkiem ząbka czosnku.
Jeżeli używamy w przepisie kiełbasy lub boczku, to dodajemy ją do słoniny i chwilę razem podsmażamy i dodajemy do zupy na kilka minut przed końcem gotowania.
Z zupy wyjmujemy gałązki lubczyka.
Podajemy posypaną natką pietruszki lub innych świeżych ziół np. cząbru, majeranku, lubczyka, tymianku.
Notes
Słoninę można zastąpić tłustym boczkiem lub gęsim smalcem, albo dobrej jakości wieprzowym.