Spagetti z buraka ćwikłowego. Warzywne, niskokalorczne i oczywiście bezglutenowe spaghetti z buraków. Takie spagetti to oryginalne i niebanalne danie.
Ingredients
- 3 buraki ćwikłowe
- 50 g pesto pietruszkowego
- 50 g pesto bazyliowego
- 60 g startego parmezanu
- 3 kwaśnej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki nasion słonecznika
- 1-2 szczypty suszonej cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki ziół do sałatek
- natka pietruszki
- świeży tymianek
- sól, pieprz
Instructions
Z surowych buraków zrobić spagettki używając maszynki zwanej spiralizatorem.
Spagetti przełożyć do dużej szerokiej patelni dodać oliwę, śmietanę, zioła do sałatek i sól.
Dusić pod przykryciem kilka minut, delikatnie co chwilę mieszając.
Gdy makaron będzie odpowiednio miękki dodać
pesto, i pozostałe składniki, wymieszać.
Spagetti podawać posypane nasionami słonecznika i natką pietruszki i/lub świeżym tmiankiem.
Notes
Do spagettki można dodać kilka pokrojonych oliwek zielonych.
Jako przypraw można użyć świeżego tymianku lub innych ziół.
2 komentarze
Rewelacyjny przepis. właśnie szukałam ciekawego i przepisu na bezmięsny makaron. Zapisuję przepis.
Cieszę się, że się spodobł.