Home » Spagetti z buraka ćwikłowego

Spagetti z buraka ćwikłowego

by Elżbieta

Spagetti z buraka ćwikłowego. Warzywne, niskokalorczne i oczywiście bezglutenowe spaghetti z buraków. Takie spagetti to oryginalne i niebanalne danie.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 3 buraki ćwikłowe
- 50 g pesto pietruszkowego
- 50 g pesto bazyliowego
- 60 g startego parmezanu
- 3 kwaśnej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki nasion słonecznika
- 1-2 szczypty suszonej cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki ziół do sałatek
- natka pietruszki
- świeży tymianek
- sól, pieprz

Instructions

Z surowych buraków zrobić spagettki używając maszynki zwanej spiralizatorem.

Spagetti przełożyć do dużej szerokiej patelni dodać oliwę, śmietanę, zioła do sałatek i sól.

Dusić pod przykryciem kilka minut, delikatnie co chwilę mieszając.

Gdy makaron będzie odpowiednio miękki dodać
pesto, i pozostałe składniki, wymieszać.

Spagetti podawać posypane nasionami słonecznika i natką pietruszki i/lub świeżym tmiankiem.

Notes

Do spagettki można dodać kilka pokrojonych oliwek zielonych.
Jako przypraw można użyć świeżego tymianku lub innych ziół.

Smaczego!

Loading

You may also like

2 komentarze

wysmarowane.pl 4 marca, 2023 - 10:39 pm

Rewelacyjny przepis. właśnie szukałam ciekawego i przepisu na bezmięsny makaron. Zapisuję przepis.

odpowiedź
Elżbieta 6 marca, 2023 - 11:59 am

Cieszę się, że się spodobł.

odpowiedź

Zostaw komentarz