Home » Pierogi z ziemniaków i kaszy gryczanej

Pierogi z ziemniaków i kaszy gryczanej

by Elżbieta

Pierogi z ziemniaków i kaszy gryczanej. Jarskie pierogi z kaszą i ziemniakami są bardzo smaczne. Doprawione cebulą i ziołowym pieprzem, okraszone słoniną. Są bardzo smaczne.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 1 kg ziemniaków
- 100 g suchej kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 50 g słoniny
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz

Instructions

FARSZ DO PIEROGÓW
*** gotowanych lub pieczonych
***
Do garnka dać pokrojoną w kostkę cebulę dobrze posolić, wlać 1/4 szklanki wody i gotować kilka minut, poczym dolać 3 szklanki wody wsypać kaszę i ugotować.
Pod koniec dodać pieprz ziołowy.

Mocno schłodzoną słoninę zetrzeć na dużych oczkach tarki, dać na patelnię posolić dodać drobno posiekany ząbek czosnku i chwilę podsmażyć.

Wymieszać ziemniaki, kaszę ze słoniną, natką pietruszki solą i pieprzem.

Notes

Tak przygotowanym farszem można nadziewać pierogi gotowane oraz pieczone z półkruchego ciasta. W jednej i drugiej wersji smakują wybornie.

Smaczego!

Loading

You may also like

1 komentarz

Maryned 31 marca, 2023 - 1:35 am

Smaczne.

odpowiedź

Zostaw komentarz