Pierogi z ziemniaków i kaszy gryczanej. Jarskie pierogi z kaszą i ziemniakami są bardzo smaczne. Doprawione cebulą i ziołowym pieprzem, okraszone słoniną. Są bardzo smaczne.
Ingredients
- 1 kg ziemniaków
- 100 g suchej kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 50 g słoniny
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
Instructions
FARSZ DO PIEROGÓW
*** gotowanych lub pieczonych
***
Do garnka dać pokrojoną w kostkę cebulę dobrze posolić, wlać 1/4 szklanki wody i gotować kilka minut, poczym dolać 3 szklanki wody wsypać kaszę i ugotować.
Pod koniec dodać pieprz ziołowy.
Mocno schłodzoną słoninę zetrzeć na dużych oczkach tarki, dać na patelnię posolić dodać drobno posiekany ząbek czosnku i chwilę podsmażyć.
Wymieszać ziemniaki, kaszę ze słoniną, natką pietruszki solą i pieprzem.
Notes
Tak przygotowanym farszem można nadziewać pierogi gotowane oraz pieczone z półkruchego ciasta. W jednej i drugiej wersji smakują wybornie.
1 komentarz
Smaczne.