Home » Kopytka z rosołem

Kopytka z rosołem

by Elżbieta

Kopytka z rosołem. Został rosół i trochę ziemniaków.? Z ziemniaków zrób kopytka i podaj z pysznym rosołem 🍲

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany - opcjonalnie
- sól

Instructions

Zagnieść ciasto, zostawić na około 12 minut, po czym rozwałkować i pokroić na dowolnej wielkości kluski.

Gotować na wolnym ogniu w posolonym wrzątku.

Ugotowane przelać zimną wodąi pomaścić łyżką masła lub oleju.

Notes

Moja propozycja podania z rosołem.
*
Kopytka będą pyszne z czystym barszczem, lub czystą zupą grzybową.
*
Spróbuj z koniecznie kopytek z sosem grzybowym, wg. mnie w takim wydaniu są najpyszniejsze.

Niewiele ustępują im kopytka ze świeżym masłem i dodatkowo mogą być posypane koperkiem - przepyszne.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz