Home » Kurczak z patelni

Kurczak z patelni

by Elżbieta

Kurczak z patelni. Wyśmienite danie z kurczaka 🍗 z aromatem czosnku i przypraw.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 6 podudzi kurczaka
- 6-7 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- szczypta szałwi
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- pół cebuli
- kilka gałązek pietruszki, selera albo lubczyku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4-6 ziaren pieprzu
- sól

Instructions

Na suchej patelni podpiec posoloną cebulę dodać oliwę i 2 ząbki czosnku przekrojine na pół, w łożyć mięso kurczaka, posolić i pidsmarzyć chwilę z obu stron.

Na patelnię wlć 2/3 szklanki wody lub bulionu, dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.

Pod koniec duszenia uchylić pokrywę, aby cały płyn odparował.
Dodać nieco tłuszczu 2 zmiażdzone ząbki czosnku i podsmażyć na rumiano po 2-3 minuty z każdej strony.

Posypać posiekaną natką lub świeżym tymiankiem.

Podawać z pieczonymi ziemniakami i/lub warzywami.

Notes

RADA
Do kurczaka zamiast tłuszczu można dać kilka łyżek śmietany i dusić około 10 minut aby powstał pyszny sos.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz