Kasza gryczana z boczkiem, cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Doskonała bez żadnych dodatków albo z kiszonymi ogórkami.
Przekonaj się, że kasza gryczana jast pyszna.
Ingredients
- 180 g kaszy gryczanej palonej
- 100-150 g boczku
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka eko smalcu
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól,pieprz
Instructions
Kaszę ugotować na sypko z posiekaną cebulą i 1 posiekanym drobno ząbkiem czosnku oraz przyprawami.
Gdy się ugotuje dodać część posiekanej natki pietruszki i zmiażdżony z odrobiną soli 1 ząbek czosnku,łyżkę eko smalcu lub smalcu gęsiego i wymieszać.
Boczek pokroić w dużą kostkę dodać zmiażdżony ząbek czosnku i podpiec na patelni lub lepiej we frutownicy beztłuszczowej.
Lekko przyrómieniony boczek wymieszać z gorącą kaszą gryczaną, posypać natką pietruszki i podawać.